Știați că…

… Înfocatul şi temperamentalul dans Flamengo se numără printre caracteristicile specifice Peninsulei Iberice. A apărut în secolul 15 în însorita Andaluzie din Sudul Spaniei. Primii dansatori de flamengo au fost ţiganii, însă, pe măsura extinderii dansului şi în alte regiuni, acesta a devenit parte a culturilor spaniolă, ebraică, indiană şi arabă. Astăzi, fustele înflorate şi părul de un negru strălucitor al dansatoarelor sunt renumite în întreaga lume.

… Luptele cu tauri sau corrida de torros, este unul din simbolurile Spaniei. Corida se desfăşoară de obicei cu ocazia unei sărbători sau festival. Sezonul coridelor este de cele mai multe ori deschis de sărbătoarea Las Fallas, care are loc în Valencia la jumătatea lunii martie.

… Spania este afectată de un fenomen de accentuare a secetei, între anii 1880-2000, mai mult de jumătate din acești ani fiind foarte secetoși. În anii ’80, șapte ani au fost desemnați ca fiind secetoși sau foarte secetoși, iar în anii ’90, cinci ani au primit același calificativ.

… Spania este cea de-a doua destinație turistică din lume și are 47 de aeroporturi. Ocupă locul 3 în Europa și locul 7 în lume în ceea ce privește industria constructoare de mașini. Peste 82% dintre vehiculele produse în Spania sunt exportate în peste 90 de țări.

… Patru limbi importante sunt vorbite în Spania, care sunt limbi oficiale în anumite regiuni:

  • spaniola (castellano sau español), limbă oficială în întreaga Spanie.
  • catalana (català sau valencià) în Catalonia (Catalunya), Insulele Baleare(Illes Balears), și părți ale comunității autonome Valencia (València, unde limba este denumită valenciană).
  • basca (euskara) în Țara bascilor (Euskadi), și părți din Navarra.
  • galiciana (galego) în Galicia (Galiza).

Dacă vreți să vă testați cunoștințele în geografie, vă oferim acest mic joculeț care este pentru toate vârstele: Testeaza-ti cunostintele!

Lasă un comentariu